tirsdag 21. juni 2016

Ting å se i Flora kommune 2: besøke øya Kinn

Her ser vi Kinnaklova.Et kjent seilingsmerke for båtfolk. Kinn ligger ute i havgapet og var sentral under sildefiske i store deler av 1800-tallet. På det meste bodde det ca. 15.000 mennesker her og på øyene rundt i sildesesongen. I dag bor det bare noen få fastboende på Kinn. Kinn er ei vakker øy. Om du ønsker å overnatte er det fint å bo i telt, eller overnatte på #dnthytte

På Kinn står det ei vakker steinkirke i romansk stil fra 1100-tallet. Kirka på Kinn og klosteret på Selje har ei felles historie. Selje har historia om St. Sunniva og Kinn om Borni. Begge kom hit i følget fra Irland.
Kinnaspelet- Songen ved det store djup tredje helga i juni.

For 31. året på rad blir det spilt Kinnaspel, siste helga før st.hans. Det spilles ved den gamle mellomalderkirka på Kinn. Et naturlig amfi mellom kirka og bergveggene, med plass til flere tusen mennesker, gir rom for dramatiske scener. Handlingen er henta fra da reformasjonen kom til Norge i 1537, og den danske futen kom til Kinn, med kongens bud om å ta imot den Lutherske læra. Dramaet tar oss også med til tidlig mellomalder, da "heilagmenn" fra Vesterhavsøyane og Irland kom på kristningsferd til Vestlandskysten. Sentralt står den kjende St. Sunniva-legenda, med irske kristne prinsesser som rømde frå vikingane sine herjinger der, og lot seg drive over havet ”i båter utan segl og årer”. I følgje sagna landa prinsessa Borni på Kinn, og fekk bygd ei kirke der. Sunniva kom i land på Selja. Der ble det bygd et kloster.

Presten Odd Stubhaug i Flora, fikk ideen til spelet tidlig på 1980-talet. Forfattaren Rolf Losnegård skreiv det. Musiker Per Janke-Jørgensen ved Sogn og Fjordane Teater,har laga musikken.

Borni og Sunniva spilles i år av Reidun Melvær Berge.
De andre hovedrollene:
Randolf Walderhaug (Dansk fut)
Peter Førde (Tarve og vikinghovding Ramn),
Kyrre Eikås Ottersen spiller Presten 
Idun Losnegård spiller Magrete prestefrille. De andre rollene spilles av lokale "amatører" (kilde: kinnaspelet.no)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar